torstai 12. marraskuuta 2015

Puhelu äitipolilta

Tänään yllätyin, kun sain puhelun äitipolilta. Lääkäri oli nyt saanut ne TYKS:n paperit ja soitti, että ne luettuaan ehdottaisi progesteronihoitoa. Emätinpuikkoja. Lääkärin sanojen mukaan kyse on "melko uudesta ja hiukan kiistellystä hoidosta", josta voi olla apua keskenmenojen ja ennenaikaisen synnytyksen ehkäisyssä. On siis viitteitä että sillä voi joissain tapauksissa saada raskaus jatkumaan pidempään, mutta tietenkään mitään varmuutta hoidon tehosta ei voida antaa. Lääkäri oli halunnut papereista varmistaa että hoito minulle sopii, siksi ei puhunut mitään vielä tiistaina. Este olisi voinut olla, jos minulla olisi todettu tulehdusta jo ennen vesien menoa.

Nyt sitten minua odottaa apteekissa resepti tuohon valmisteeseen. Yksi emätinpuikko joka ilta. Inhoan emätinpuikkoja, niin ärsyttävän suttuisia, mutta olen valmis kokeilemaan lähes mitä tahansa, mistä saattaa olla apua, joten ilman muuta käyn hakemassa lääkkeen. Vähän jännittää mikä niiden hintataso on. Kirpaisee, jos se kovin kallista on, mutta minkäs teet. Kai niistäkin kelakorvausta saa.

Eilen kuulin eräässä Facebook-ryhmässä, että nykyään Jyväskylässä keskoshoidon raja onkin 32 raskausviikkoa. Tänään varmistin asian lääkäriltä, ja hän sanoi asian tosiaan muuttuneen kesäkuun alussa. Vähän harmittaa se, että mahdollinen keskola-aika tai makaaminen kaukana kotoa pidentyy parilla viikolla, mutta toisaalta yo-sairaala on aina yo-sairaala. Hoito on todennäköisesti sen tason keskolassa parempaa kuin keskussairaalan vastasyntyneiden teholla. Ainakin haluan uskoa niin, vaikka kirpeä kokemus perheessä onkin siitä, ettei yliopistosairaala todellakaan takaa hoidon tasoa... Keskoshoito on kuitenkin ihan eri juttu kuin se, josta meillä aiempi huono kokemus on. Yritän unohtaa sen tässä asiassa.

Huomenna täyttyy 13. raskausviikko. Sitä ollaan sitten tosiaan jo keskiraskaudessa. Niin se aika kulkee. :)

3 kommenttia:

  1. Meillä on 5 lasta joista 4 on syntynyt keskosena. Kuudes laspi oli tulossa, mutta hän syntyi kuolleenna rv19+4 vaikean rakennepoikkeavuuden vuoksi =( kyseisessä raskaudessa minulle olisi aloitettu tuo sama progesteron hoito. Toivottavasti siitä on sinulle apua.

    VastaaPoista